Gehoorschade in het uitgaansleven

In het blad METRO stond op woensdag 27 juli 2016 een opvallend artikel:

“Festivalbezoeker is te harde muziek beu”

Een derde van de bezoekers krijgt het niet voor elkaar om tot het eind van een concert te blijven door de te luide muziek. Helaas zie ik steeds vaker mensen onder de 30 jaar langskomen omdat ze door deze “traditie” een blijvende piep hebben opgelopen. Wie gaat deze praktijken veranderen of moeten we wachten tot er processen gevoerd gaan worden door mensen die tijdens een festival zwaar lichamelijk letsel hebben opgelopen in de vorm van ernstige gehoorschade door de traditie van steeds luidere muziek? Zoals ook over de schade door het roken op een gegeven moment processen werden gevoerd.

Gezonde trilhaartjes van het binnenoor:

Een op de vier tieners  heeft inmiddels blijvende gehoorschade!! In mijn workshops worden de deelnemers steeds jonger!

Onomkeerbare schade aan de trilharen van het binnenoor door een te veel aan decibellen:

De nationale Hoorstichting kan op basis van 17.000 online oorchecks concluderen dat 38% van de deelnemende jongeren gehoorschade hebben. De gehoorschade kan zich behalve door een verminderd gehoor ook uiten in een tijdelijke of permanente piep in het oor: Tinnitus. Het geluid kan ook je vijand worden; je krijgt hyperacusis.

Campagne tegen gehoorschade

Verschillende politieke partijen buigen zich over het Algemene gezondheidsprobleem gehoorschade. Men wil dat er een volumelimiet van 100 decibel komt in uitgaansgelegenheden. Ik loop meestal al weg bij 90Db. Momenteel hebben veel festivals en podia het geluidsniveau nog boven de 120 staan. Uit onderzoek van Club Judge blijkt dat 80 % van de bezoekers van clubs en poppodia vindt dat de muziek te hard staat bij het uitgaan. Vooral bij muziek met een stevige beat moet je uitkijken met je oren: het inbeuken van de beat op je trilharen kan leiden tot permanente beschadiging.

De Hoorstichting is bezig met een keurmerk voor het uitgaansleven: Love Music, f*ck piep. De discotheek of club is oorveilig als de muziek niet boven de 103 decibel uitkomt.

Vanaf 14 februari 2015 is er inmiddels het Convenant Gehoorschade Muzieksector. Ondertekend door de heer Martin van Rijn, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, De directeur van de vereniging Nederlandse Poppodia en festivals, de heer Berend Schans en de directeur Vereniging van Evenementenmakers, de heer Hans Ligtermoet. Het begin is er!

Gehoorbescherming

Elke jongere weet dat het permanent luisteren naar muziek via oortjes leuk is voor nu, maar schadelijk voor je gehoor later in je leven. Hetzelfde geldt voor popconcerten, disco’s,  en festivals. Mocht je er echt nog niet van overtuigd zijn dat je zonder gehoorbescherming op een popconcert of club kunt zijn ga dan eens kijken op de site:  Oorcheck.nl.

De Belgische website http://www.detuutvantegenwoordig.be/ staat boordevol actuele info over gehoorbescherming in het uitgaansleven.