Gehoorschade-muzikanten en luisteraars

Wat te doen als musicus, wanneer tinnitus of hyperacusis het spelen lastig maakt.

Dit schrijf ik uit mijn eigen ervaring als musicus en vanuit mijn herstel na mijn plotsdoofheid. Het zal voor iedereen een ander traject zijn! Nadat ik een aantal maanden helemaal niets met muziek te maken wilde hebben, omdat het me belastte, ben ik voorzichtig met gehoorbescherming begonnen met fagot- en blokfluitlessen geven. Dit was confronterend, want zoals een geblesseerde voetballer, kon ik goed horen hoe mijn leerlingen naar een hoger niveau te krijgen waren. Maar ik kon de muziekstukken veel minder vaak voorspelen en samenspelen heb ik in die begintijd ook vermeden. Ik werd meer een coach dan een medemusicus en ik had in het begin veel moeite met die rol. In de loop van de tijd is het me opgevallen dat ik hierdoor eigenlijk veel beter naar hen leerde luisteren. Ze moesten vaker solo’s spelen en dat was erg stimulerend voor hun techniek en het heeft ze geleerd om met minder angst op te treden. Een andere strategie was om niet meer iedereen achter elkaar te laten komen maar de lessen op verschillende dagen te geven zodat mijn gehoor rust kreeg. Verder heb ik de afstand tussen mij en de leerling groter gemaakt. Ik liep meer rond in de lesruimte waardoor er geen eenzijdig binnenkomen was van het geluid. Door dagelijks met de aardende oefeningen van de TAT bezig te gaan werd mijn hoofd steeds minder belast. De speciale ademtechniek, van de Tinnitus Adem Therapie, (meer buik dan flank en naar de tenen uitademen),  kreeg ik ook onder de knie tijdens het lesgeven en ik geef deze techniek de laatste tijd vaak door aan mijn leerlingen. Mijn zenuwstelsel kwam hierdoor meer in balans. Ik kon mijn angst voor wat er kon gebeuren met mijn oren steeds vaker achter me laten.  Momenteel geef ik mijn lessen zonder gehoorbescherming en speel weer volop met mijn leerlingen mee. Als ik een drukke lesdag heb gemaakt, dan doe ik de dag erna zoveel mogelijk mijn werk in stilte. Ik ga bijvoorbeeld vertaalwerk doen of bereid mijn TAT-consulten voor en zet die stiltedag ook sociaal op een laag pitje. Of ik werk in de tuin. Of ik doe niets.

Qua concerteren heb ik langer moeten wachten. Eerst ben ik als luisteraar in de zalen van mijn oude groepen gaan zitten. Eerst mét en daarna zonder gehoorbescherming. De eerste keren dat ik zelf weer mee ging spelen vond ik doodeng. En het werd me al snel duidelijk dat het die angst was die me dwars zat en niet de decibellen om me heen. Door me daar heel erg bewust van te maken en door telkens weer mijn hele body-soul-mind systeem te trainen met de TAT ging het me steeds beter af en ik ging er ook weer van genieten.

Tip 1: op de dag van een concert niet meer heel veel studeren.

Tip 2: studeer regelmatig met je gehoorbescherming. Het geluid wordt heel anders ervaren en het is goed om daaraan te wennen.

Tip 3: ga niet harder spelen met gehoorbescherming.

Tip 4: Slaap langer,( meer dan 8 uur! ) of rust meer uit rond de concertperiodes. Sociaal zijn komt later wel weer. Tijdens concerttournées verleg je altijd je waak-slaap-ritme. Daardoor kan je in een permanente jetlag komen. Je body weet niet meer wanneer er een rustpunt komt, dus staat altijd AAN. Weet dat je verstandelijk daar weinig invloed op uit kan oefenen, maar destemeer door rust te “trainen”.  Doe vaak NIETS. Vul je overgebleven tijd niet met zaken die kunnen wachten. Als je wilt sporten, doe het dan op 70% in plaats van je gebruikelijke 120 %. Deze tips gaan over je OORSUIZEN. Je zenuwstelsel is er nu aan toe dat het zo veel mogelijk tot rust mag komen en daardoor zal je tinnitus kunnen verminderen.

Tip 5: Orkestwerk is teamwerk. Ook medemusici hebben oren en je deelt heel vaak een kleedkamer met hen. Ga in de pauzes dus niet eindeloos je lastige riedels studeren wanneer je collegae aan rust en stilte toe zijn, in die twintig minuten dat er een pauze is. Je kunt ook mentaal, zonder geluid te maken, studeren. Hieronder een verhaal over de effectiviteit hiervan. En je spaart je eigen oren en die van je medemuzikanten.

Zie: https://youtu.be/Xr8WSJiECdM

 

Iedereen die in de muziekbranche werkzaam is heeft ongetwijfeld het initiatief van S. Emmer en R. van der Heijden die de campagne “GEEF OORONDERZOEK GEHOOR”  zijn gestart met een pleidooi voor meer wetenschappelijk  onderzoek naar oplossingen voor tinnitus. BRAVO! Link:

https://nos.nl/l/2454073

 

Dit initiatief is geweldig! Ik gun echt iedereen “The Easy Way” uit zijn tinnitusbeleving. Totdat we “De Magische PIL” of behandeling hebben gevonden kan elke tinnituspatiënt proberen om met zijn zelfhelend vermogen zijn zenuwstelsel in balans te krijgen en hierdoor veel relaxter met de tinnitus om te kunnen gaan. Dat betekent onder andere: ga weg als het geluid te hard staat bij je feestje, nachtclub, festival, zelfs de bioscoop kan er qua decibellen wat van!

Natuurlijk genieten velen met volle teugen van festivals en pop concerten. Hou in de gaten dat je oren rust nodig hebben en dat schade aan je gehoor (nog) niet terug te draaien is. OORDOPJES!! 

https://www.veiligheid.nl/gezond-gehoor/gehoor/schade-voorkomen/veilige-koptelefoons-oortjes

 

Dit gebeurde er na Koningsdag in 2019 in Arnhem:

Krantenkop na Koningsdag 2019 :  “Festivalbezoeker is te harde muziek beu!”

Wie Koningsdag 2019 in Arnhem vierde heeft grote kans gehad op blijvende gehoorschade.  Tot ver buiten de gemeente zijn er klachten binnengekomen. Er is helaas niet gehandhaafd op een maximum aan decibellen terwijl alle inwoners van de binnenstad Arnhem een brief hebben gekregen van de gemeente dat dit jaar WEL zou worden gecontroleerd EN opgetreden tegen de zintuigverwoestende herrie.

https://www.gelderlander.nl/arnhem/enorme-klachtenregen-na-koningsfeesten-in-arnhem-visite-sloeg-op-de-vlucht~aab871d6/

Een derde van de bezoekers van popconcerten krijgt het niet voor elkaar om tot het eind van een concert te blijven door de te luide muziek. Helaas zie ik in mijn TAT praktijk steeds vaker mensen onder de 30 jaar langskomen omdat ze door deze “traditie” een blijvende piep hebben opgelopen.

Onomkeerbare schade aan de trilharen van het binnenoor door een te veel aan decibellen:

Veel jongeren hebben inmiddels blijvende gehoorschade!! In mijn workshops worden de deelnemers steeds jonger! Hoe gaat dat in je oren?  https://www.youtube.com/watch?v=krqGja-pDcc

De nationale Hoorstichting kan op basis van 17.000 online oorchecks concluderen dat 38% van de deelnemende jongeren gehoorschade hebben. De gehoorschade kan zich behalve door een verminderd gehoor ook uiten in een tijdelijke of permanente piep in het oor: Tinnitus. Het geluid kan ook je vijand worden; je krijgt hyperacusis. Wil je weten of je oren door te veel decibellen ouder zijn dan jij? Klik op: https://youtu.be/VxcbppCX6Rk

Campagne tegen gehoorschade

Verschillende politieke partijen buigen zich over het Algemene Gezondheidsprobleem Gehoorschade. Men wil dat er een volumelimiet van 100 decibel komt in uitgaansgelegenheden. Ik loop meestal al weg bij 90 Db. Momenteel hebben veel festivals en podia het geluidsniveau nog boven de 120 staan. Veel bezoekers van clubs en poppodia vinden dat de muziek te hard staat bij het uitgaan. Vooral bij muziek met een stevige beat moet je uitkijken met je oren: het inbeuken van de beat op je trilharen kan leiden tot permanente beschadiging.

Gehoorbescherming

Elke jongere weet dat het permanent luisteren naar muziek via oortjes leuk is voor nu, maar schadelijk voor je gehoor later in je leven. Hetzelfde geldt voor popconcerten, disco’s,  en festivals. Mocht je er echt nog niet van overtuigd zijn dat je zonder gehoorbescherming op een popconcert of club kunt zijn ga dan eens kijken op de site:  https://www.oorcheck.nl/test-jezelf/hoortest/

De vereniging van evenementenmakers is zich inmiddels ook bewust van het gevaar waaraan hun consumenten worden blootgesteld. http://vvem.nl/nieuws/live-muzieksector-verlengt-convenant-en-blijft-zich-inzetten-voor-preventie-gehoorschade/

De hamvraag blijft: waarom geen vermindering van het aantal decibellen vanuit de poppodia en sportscholen? Binnen een paar jaar is men daar unaniem aan gewend en zal de publieke opinie, net als bij de afgenomen tolerantie betreffende het roken in uitgaansgelegenheden, veranderen.

Decibel info - geluidssterkte

De Belgische website http://www.detuutvantegenwoordig.be/ staat boordevol actuele info over gehoorbescherming in het uitgaansleven.

Kijk voor een duidelijke uitleg over de werking van de hersenen bij tinnitus: https://www.trouw.nl/home/bij-oorsuizen-is-de-piep-het-signaal-van-een-schattend-brein~aa1074cf/