Gehoorschade, muzikanten en luisteraars

Iedereen die in de muziekbranche werkzaam is heeft ongetwijfeld het initiatief van S. Emmer en R. van der Heijden die de campagne “GEEF OORONDERZOEK GEHOOR”  zijn gestart met een pleidooi voor meer wetenschappelijk  onderzoek naar oplossingen voor tinnitus. BRAVO! Link:

https://nos.nl/l/2454073

 

Dit initiatief is geweldig! Ik gun echt iedereen “The Easy Way” uit zijn tinnitusbeleving. Totdat we “De Magische PIL” of behandeling hebben gevonden kan elke tinnituspatiënt proberen om met zijn zelfhelend vermogen zijn zenuwstelsel in balans te krijgen en hierdoor veel relaxter met de tinnitus om te kunnen gaan. Dat betekent onder andere: ga weg als het geluid te hard staat bij je feestje, nachtclub, festival, zelfs de bioscoop kan er qua decibellen wat van!

Natuurlijk genieten velen met volle teugen van festivals en pop concerten. Hou in de gaten dat je oren rust nodig hebben en dat schade aan je gehoor (nog) niet terug te draaien is. OORDOPJES!! 

https://www.veiligheid.nl/gezond-gehoor/gehoor/schade-voorkomen/veilige-koptelefoons-oortjes

 

Dit gebeurde er na Koningsdag in 2019 in Arnhem:

Krantenkop na Koningsdag 2019 :  “Festivalbezoeker is te harde muziek beu!”

Wie Koningsdag 2019 in Arnhem vierde heeft grote kans gehad op blijvende gehoorschade.  Tot ver buiten de gemeente zijn er klachten binnengekomen. Er is helaas niet gehandhaafd op een maximum aan decibellen terwijl alle inwoners van de binnenstad Arnhem een brief hebben gekregen van de gemeente dat dit jaar WEL zou worden gecontroleerd EN opgetreden tegen de zintuigverwoestende herrie.

https://www.gelderlander.nl/arnhem/enorme-klachtenregen-na-koningsfeesten-in-arnhem-visite-sloeg-op-de-vlucht~aab871d6/

Een derde van de bezoekers van popconcerten krijgt het niet voor elkaar om tot het eind van een concert te blijven door de te luide muziek. Helaas zie ik in mijn TAT praktijk steeds vaker mensen onder de 30 jaar langskomen omdat ze door deze “traditie” een blijvende piep hebben opgelopen.

Onomkeerbare schade aan de trilharen van het binnenoor door een te veel aan decibellen:

Veel jongeren hebben inmiddels blijvende gehoorschade!! In mijn workshops worden de deelnemers steeds jonger! Hoe gaat dat in je oren?  https://www.youtube.com/watch?v=krqGja-pDcc

De nationale Hoorstichting kan op basis van 17.000 online oorchecks concluderen dat 38% van de deelnemende jongeren gehoorschade hebben. De gehoorschade kan zich behalve door een verminderd gehoor ook uiten in een tijdelijke of permanente piep in het oor: Tinnitus. Het geluid kan ook je vijand worden; je krijgt hyperacusis. Wil je weten of je oren door te veel decibellen ouder zijn dan jij? Klik op: https://youtu.be/VxcbppCX6Rk

Campagne tegen gehoorschade

Verschillende politieke partijen buigen zich over het Algemene Gezondheidsprobleem Gehoorschade. Men wil dat er een volumelimiet van 100 decibel komt in uitgaansgelegenheden. Ik loop meestal al weg bij 90 Db. Momenteel hebben veel festivals en podia het geluidsniveau nog boven de 120 staan. Veel bezoekers van clubs en poppodia vinden dat de muziek te hard staat bij het uitgaan. Vooral bij muziek met een stevige beat moet je uitkijken met je oren: het inbeuken van de beat op je trilharen kan leiden tot permanente beschadiging.

Gehoorbescherming

Elke jongere weet dat het permanent luisteren naar muziek via oortjes leuk is voor nu, maar schadelijk voor je gehoor later in je leven. Hetzelfde geldt voor popconcerten, disco’s,  en festivals. Mocht je er echt nog niet van overtuigd zijn dat je zonder gehoorbescherming op een popconcert of club kunt zijn ga dan eens kijken op de site:  https://www.oorcheck.nl/test-jezelf/hoortest/

De vereniging van evenementenmakers is zich inmiddels ook bewust van het gevaar waaraan hun consumenten worden blootgesteld. http://vvem.nl/nieuws/live-muzieksector-verlengt-convenant-en-blijft-zich-inzetten-voor-preventie-gehoorschade/

De hamvraag blijft: waarom geen vermindering van het aantal decibellen vanuit de poppodia en sportscholen? Binnen een paar jaar is men daar unaniem aan gewend en zal de publieke opinie, net als bij de afgenomen tolerantie betreffende het roken in uitgaansgelegenheden, veranderen.

Decibel info - geluidssterkte

De Belgische website http://www.detuutvantegenwoordig.be/ staat boordevol actuele info over gehoorbescherming in het uitgaansleven.

Kijk voor een duidelijke uitleg over de werking van de hersenen bij tinnitus: https://www.trouw.nl/home/bij-oorsuizen-is-de-piep-het-signaal-van-een-schattend-brein~aa1074cf/