Over Henriette Bakker

Henriëtte Bakker’s eigen ervaring met tinnitus, plotsdoofheid, hyperacusis

Mijn eigen ervaring met tinnitus, hyperacusis en draaiduizeligheid. Rouw en in je kracht gaan staan met TAT.

In maart 2011 werd ik op een  ochtend wakker met een volledig doof  linkeroor. In eerste instantie nam ik het niet zo serieus. Ik dacht dat het kwam door een verkoudheid, maar mijn wijze huisarts stuurde me meteen door naar de KNO afdeling van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Daar werd geconstateerd dat ik een sudden deafness had. (plotsdoofheid)

Met het plotsdoof zijn kwam ook iets anders in mijn leven, namelijk hyperacusis, draaiduizeligheid en tinnitus. Een verschrikkelijke overgevoeligheid voor normale geluiden in mijn omgeving en oorsuizen.  Hele melodieën klonken er in mijn hoofd, zonder dat anderen ze konden waarnemen. Dat was erg lastig. Vooral als orkestmusicus. Van de ene op de andere dag kon ik mijn vak als uitvoerend musicus, fagottist en blokfluitist, niet meer uitoefenen en was ik min of meer gedwongen om me te isoleren van mijn gezinsleden en medemensen. Ik kon hun volkomen normale geluiden niet meer verdragen. Ook concerteren ging  niet meer. Een musicus met maar één oor is als een danser met één been.

Het ziekenhuistraject

Het traject waar het ziekenhuis mij mee kon helpen zal vele plotsdoven en leiders aan tinnitus bekend in de oren klinken: medicatie met prednison in zeer hoge doses en virusremmers. Misschien dat ik hierdoor uiteindelijk in mijn linkeroor weer een deel van het gehoor terugkreeg na een paar maanden. Maar de overgevoeligheid voor geluid bleef en het meest irritante was de tinnitus. Gelukkig liet de MRI-scan geen brughoektumor zien.
De diverse KNO-artsen in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen die ik voor mijn kwaal consulteerde hadden er geen van allen een antwoord op. Wel heb ik een goed gevoel over de houding en het meeleven van elke arts die ik in dit traject ben tegengekomen. Er ‘maar mee leren leven’ was geen optie voor mij en gelukkig ook niet voor hen. Dit zinnetje zal veel tinnituspatiënten bekend in de geteisterde oren klinken.

Persoonlijke zoektocht

Mijn persoonlijke zoektocht naar een oplossing begon. Massages hielpen om me meer te ontspannen, acupunctuur hielp me voor een deel van de hyperacusis af, maar het was telkens maar van korte duur. Manuele Therapie had op mij geen effect. Het leven was met dit gehoorprobleem nog steeds niet hetzelfde als voor de sudden deafness. Ik was niet van plan om als echt gezelschapsmens een geïsoleerd bestaan te gaan leiden.

Oefeningen van Maria Holl

Ik las alles wat ik maar te pakken kon krijgen over tinnitus, hyperacusis en draaiduizeligheid. Dat was onder andere het Duitse boekje ‘Tinnitus Lindern” van Maria Holl. Haar methode ben ik thuis gaan doen. Op een gegeven moment ben ik ook naar haar toegegaan voor privésessies. Dat was nog veel effectiever. Voor mij was het heel logisch om niet alleen maar naar mijn oren te kijken als ik mezelf wilde genezen of de tinnitus wilde verminderen. Ik vermoedde dat ik met mijn intensieve vak als concertmusicus veel te veel van mijn zenuwstelsel had gevergd. De ervaring dat lichaam en geest verbonden zijn met elkaar had ik al gehad in de jaren dat ik aan yoga deed. Het verschil tussen Yoga en de TAT is dat de TAT vooral op aarding inzet. Op het loslaten van de overkill aan energie die in het hoofd zit bij mensen met tinnitus. Beide benen op de grond. ZELF je “energiehuishouding” je “CHI” weer kunnen aansturen. De simpele oefeningen die Maria Holl met haar Tinnitus Adem Training aanreikt hebben me vanaf het eerste moment dat ik ze deed geholpen. Plichtsgetrouw ging ik door met haar methode en het heeft me verbaasd hoe goed het hielp. Met kleine stapjes kwam ik van de overgevoeligheid, de hyperacusis, af. Ook de duizeligheid verdween.

Vermindering van klachten

Door echt dagelijks te oefenen werd de tinnitus steeds minder. De rol die de tinnitus in mijn leven speelde werd onbelangrijker. Mijn hersenen waren er niet meer continu mee bezig. Ik kon weer beter slapen en had een aantal keren zelfs een heerlijke stilte in mijn oren! Nadat ik een keer een heel weekend TAT-oefeningen had meegedaan bij Maria Holl in het ziekenhuis van Zürich (stage voor de T. A.T. opleiding) was ik zelfs voor langere tijd volledig tinnitusvrij! Een geweldige ervaring!

Omdat het me verbaasde dat er zo  veel mensen zijn die aan tinnitus lijden en er zo weinig body/soul/mind therapieën die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met tinnitus (en ook nog wetenschappelijk met goed gevolg zijn onderzocht) in Nederland werden aangeboden ben ik bij Maria Holl in Aachen haar opleiding gaan volgen.  Naast de opleiding in Aachen bij Maria Holl heb ik op HBO niveau de medische basiskennis bij de HVNA gedaan. Verder deed ik de opleiding “Klopf dich frei”,  de Duitse versie van de EFT. (Emotional Freedom Technique) bij Laure Lustière. Sinds 2001 heb ik ook 3 graden Reiki.

Het grote verschil tussen T.A.T. en andere therapieën is dat bij deze methode er niet alleen maar naar je oren wordt gekeken maar dat je hele systeem aan bod komt. Je werkt niet alleen maar met de zones tussen de oren! Sterker, het eerste waar je aan gaat werken is aan een betere balans vanuit je lichaamsbeleving. Sterker in je schoenen komen te staan. Aarding. Op deze manier naar de gehele mens kijken is momenteel meer en meer in opkomst. Bijvoorbeeld met PMT, psycho motorische therapie, wat in diverse klinieken en huisartsenpraktijken soms wordt aangeboden.

Hoe is het nu met mijn oren? (2024)

Heel af en toe heb ik een beetje tinnitus, bijvoorbeeld wanneer ik wakker wordt met een zeer heldere droom, die ik me nog goed herinner, alsof mijn hersenen met het dromen hyperactief waren en mee vibreerden. Ook wanneer ik langere tijd voorover gebogen in de tuin aan het wieden ben hoor ik daarna meer geluiden. Het afwisselen van wieden met rechtopstaande klusjes is de oplossing. Maar vooral de plotselinge dood van mijn dochter in juni 2018 maakte dat de piep weer even heel manifest werd. Na een paar weken ben ik weer gaan oefenen met de oefeningen van de Tinnitus Adem Therapie. Meestal kan ik nu binnen 5 minuten de piep weer weg ademen naar mijn tenen toe. Ik hoor de piep dan echt verminderen en vind dat nog steeds een wonder. Het gevoel te hebben dat je zelf iets kunt doen maakt ook dat ik niet meer bang ben voor een piep die even tevoorschijn “Piept”. Momenteel volg ik een intensieve online cursus Qigong bij Lee Holden, waardoor mijn kennis van de meridiaanstromen in ons lichaam zich verdiept. Dit maakt dat ik nog meer vertrouwen in het TAT systeem heb gekregen.

Ik heb veel aan de CD die bij het boekje BETER SLAPEN zit. Daarmee leer je de techniek die je in de nacht kunt gebruiken om UIT je hoofd te gaan. En regelmatig werk ik met de oefeningen van mijn eigen CD “Rust in je Hoofd”.

Het boek over de TAT van Maria Holl is uitgegeven in het Nederlands. Het heet gewoon “De Tinnitus Ademtherapie” en wordt bij Panta Rhei uitgegeven. Het is ook bij mij verkrijgbaar. De kosten zijn €18,50 exclusief verzending. Ook het boek “Beter Slapen” inclusief een CD met oefeningen heb ik vertaald en dit boek werkt zeer ondersteunend voor mensen met tinnitus. € 17,50 exclusief verzending. De CD “Rust in je Hoofd” kost 15,-. Ik kan je ook een WeTransfer sturen als je je CD-speler de deur hebt uitgedaan. Bij bestellingen boven de €30,-  vraag ik geen verzendkosten. Meld wel je adres bij je bestelling.

Mijn doel is om ook een aantal anderen te kunnen helpen om zelf hun tinnitus te hanteren, leefbaar te maken. Dit kan individueel en in groepsverband. Voor mij is de TAT methode mijn redding geweest. Ik maak weer veel muziek! Ik geef muzieklessen en ik speel bijvoorbeeld met het PHION (voorheen Gelders Orkest) mee op hun jaarlijkse Mattheus-Passie project.

VERTALER:

Verder ben ik werkzaam als vertaler van boeken over de werking van de hersenen en diverse therapiën vanuit het Duits en het Engels. Bijvoorbeeld de oefeningen die bij het ACT-boek “ALS HET LEVEN TOESLAAT’ van Russ Harris. Verder heb ik de vertaling van “HET KIND WAAR IK VAN DROOMDE BEZORGT ME NACHTMERRIES” van Daniëlle Graf en Katja Seide, over de ontwikkeling van kinderhersenen en hoe daarop te anticiperen. Momenteel werk ik aan de vertaling van een boek van de Deense psychotherapeute Ilse Sand. Zij is gespecialiseerd in Hoog Sensitifiteit en zelf ook een hoog sensitief persoon.

Mijn ervaring als Tinnitus Adem Therapeut

Sinds 2014 ben ik naast musicus ook Tinnitus Adem Therapeut en sinds november 2018 ook Slaaptherapeut in de MHM (Maria Holl Methode)  Sinds 2014 zijn er velen bij me langs geweest voor kortere of langere tijd. Variërend van een éénmalig dubbelconsult (mensen gaan dan verder thuis aan de slag met de TAT-oefeningen van het boek en de CD) tot een traject van meerdere sessies. Bij vrijwel iedereen was er positieve verandering in de tinnitus of de stress die de tinnitus teweeg bracht. Bij een aantal  cliënten veranderde er niets. Voor hen is ACT misschien een betere methode. (ACT= Acceptatie en Commitment Therapie. Hierover heeft Arno Lieftinck een heel bruikbaar boek geschreven: “OORZAKEN”.) Natuurlijk is er vaak een deel van het tinnitusprobleem puur fysiologisch maar wanneer men zelf genoeg grip heeft op zijn eigen tinnitus-veroorzakende stresslevels door met de Tinnitus Adem Therapie aan de slag te gaan dan kan men er goed zelf mee leren leven. Soms is het genoeg om met een intensief gesprek meer inzicht te krijgen in je tinnitus.

Voor een aantal mensen is de Tinnitus Adem Therapie lastig omdat het een systeem is dat verder kijkt dan pure logica. Je wordt geconfronteerd met je gevoel en hoe je tot nu toe daarmee omging en jezelf misschien al jarenlang omver rende.  Dat is best lastig, maar ook vaak heel bevrijdend. Het is zeker een proces waar ik persoonlijk ook veel moeite mee had in het begin van mijn tinnitus crisis. Het was echt een transformatie proces. Soms heb je naast de TAT therapeut ook even een psycholoog of goede vriend(in) nodig die je bijstaat wanneer je tinnitus en je angsten wel heel dicht bij elkaar liggen. Ook is het goed om in je directe woonomgeving te zoeken naar een prettige haptonoom of masseur. Dat kan zeker naast het doen van de TAT-oefeningen.

In het boekje van Maria Holl en als je de therapie bij mij of een andere TAT-therapeut volgt, gaat het veelal om praktische oefeningen. Deze doe je thuis dagelijks minimaal 20 minuten. Als je het boek letterlijk volgt ben je soms erg lang bezig met één les. Sommige mensen zijn er een uur per dag aan kwijt in het begin. Ga niet stressen en maak het jezelf wat makkelijker door maar een deel te doen van zo’n les. Ken je grens of leer die eindelijk eens kennen!!  De CD is meer een soort innerlijke reis en heeft een groot “mindfulness-in-motion-gehalte”. Toch is de combinatie van werken met het boekje, af en toe een privé sessie doen en dan daarnaast de CD beluisteren al een goede manier om de tinnitus te leren hanteren en verminderen. De nieuwe CD heet “RUST IN JE HOOFD” en kan ook via WeTransfer worden verzonden als je geen CD speler hebt.

(De oude CD is alleen nog verkrijgbaar via Nele Cornelissen: . Zij heeft nog een aantal exemplaren. Of je kunt een WeTransfer bij mij bestellen)

De CD RUST IN JE HOOFD heeft kortere compactere oefeningen en is zonder muziek. Er staat een bodyscan op van TOP tot TEEN. Dit is heel belangrijk als je je focus van je hoofd naar je voeten wilt verleggen.

Een persoonlijke tinnitus therapie, bij mij of een andere Tinnitus Ademtherapeut, is meer op jouw maat gemaakt dan wanneer je uit het boekje werkt. De oefeningen haken aan op je lichaamshouding, je ademhaling, je persoonlijkheid en de (stress) situatie waarin je zit. Ook in de groepen probeer ik veel individuele aandacht te geven. Daarom zijn de groepen bij voorkeur niet te groot.  In Arnhem wordt 2 keer per jaar een intensieve groepslessen serie van 3 lessen opgestart.  Je aanmelden voor de volgende serie die start op 27 januari 2024 kan via:

Het is soms aan te raden eerst bij je huisarts of KNO arts langs te gaan. Je moet zeker weten dat er geen ernstige oorzaak achter je tinnitus zit die verholpen kan/moet worden. En heb je het vermoeden dat je gehoor achteruit gaat, of denken je huisgenoten dat, ga dan even langs bij een audioloog en doe een gehoortest.

Slaaptherapie naar de methode van Maria Holl.

In november 2018 heb ik de opleiding slaaptherapeut naar de methode van Maria Holl afgerond. Ik had haar boek al vertaald. Dit is uitgegeven bij Panta Rhei met als titel: “Beter Slapen”.  Er is een CD bijgevoegd met ingesproken oefeningen. Deze is ook via WeTransfer te verkrijgen. Bestellen door een mail te sturen naar

————————————————————————————————————————————

Blog voor “Innergy-world” bij de lancering van de film over Thich Nhat Hahn

De storm en de stilte

Mindful leven met een piep in je oor

Wanneer we aan complete stilte denken, dan stellen we ons een omgeving voor waar helemaal geen geluiden zijn. Het lijkt de hemel! Wanneer we aan doodse stilte denken dan verandert die associatie. Van doodse stilte gaat een dreiging uit. Het lijkt de hel!

Vaak zijn we ons totaal niet bewust van  het complexe auditieve landschap om ons heen. We voegen er ook vaak nog onze eigen geluiden aan toe. Het lijkt wel of stilte alleen nog waargenomen wordt op plaatsen waar sprake is van “verstilling”. Hofjes, ommuurde tuinen, afgelegen natuurgebieden met lieflijke landschappen en rustig ruisende beekjes. Wanneer we hieraan denken, komt er doorgaans een prachtig beeld in ons op en een diep verlangen om ons daar te bevinden. Maar is het op die plekken echt stil? Hoor je er geen bladeren ritselen? Monniken lopen? Beekjes stromen? Is totale stilte niet een teken van gebrek aan leven? Beangstigend? Doodse stilte?

We denken alleen maar te horen met onze oren. Maar wat we in feite doen is bewust of onbewust continu elk geluid wat we horen interpreteren. Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat ze aangenaam geluid kunnen omzetten naar prettige gevoelens en dreigend geluid kunnen uitfilteren, zodat we, bij gevaar, in staat zijn om onszelf in veiligheid te brengen. Als dit systeem werkt.

Voor de meeste mensen is muziek muziek en lawaai lawaai. Even los van welke muziek en welk lawaai. Maar het kan je gebeuren dat wat je al je hele leven lang als muziek ervaren hebt, ineens lawaai wordt. En dat alle geluiden om je heen, door je hersenen niet meer worden geïnterpreteerd zoals ze bedoelt zijn. Elk geluid maakt je dan angstig. Je hersenen zijn auditief van het padje af. Je wereld veranderd totaal! Normaal pratende mensen in een treincoupé, zoemende koelkasten, bladblazers, muziek bij de supermarkt. Niets ervaar je meer als normaal. Bij elk geluid gaat je lichaam in de vlucht-stand staan.

Ik belandde in deze situatie na een lange carrière als orkestmusicus. Klassiek fagottiste. Ik werd getroffen door een sudden deafness. Plotsdoofheid. Doordat mijn linkeroor ermee stopte en mijn rechteroor nog maar ten dele functioneerde kregen mijn hersenen een totaal ander boodschap door dan toen mijn beide oren nog goed functioneerden. Ze sloegen op hol. Alarm! Gevaar! Ze begonnen zelf een oorverdovend lawaai te produceren. Tinnitus. Chaos in mijn hoofd.

Er volgde een traject langs diverse specialisten. Allen even begaan en kundig. Allen zonder daadwerkelijke oplossing.

Voordat de sudden deafness een einde maakte aan mijn muziekcarrière was ik gewend om regelmatig te mediteren. Door de tinnitus werd dat onmogelijk. Mijn mind bleef hangen bij het geluid dat continu door mijn hersenen werd geproduceerd. Het principe van “Chi volgt de mind” maakte dat de tinnitus erger werd tijdens het mediteren. Ik kon het niet negeren en voedde het innerlijke geluid, door er tijdens het mediteren eindeloos in te blijven hangen. Ik was mijn innerlijke stiltepunt verloren.

“Tinnitus is een Schreeuw van Binnenuit” stond er in een boek wat ik kreeg van een vriend. Letterlijk gezien klopte dat zeker! Mijn hersenen schreeuwden wat af. In mijn leven had ik door hard te werken inderdaad veel innerlijke signalen jarenlang genegeerd.

Dit Duitse boek “Tinnitus Lindern” bevatte een combinatie van ademhalingsoefeningen, lichaamswerk en mindfulness, waardoor ik in staat was om weg te komen uit de  storm die in mijn hoofd woedde. Ik leerde door de oefeningen om mezelf heel goed te aarden, met mijn hele lichaam verbonden te zijn met de grond. Ook bij deze methode gold: “Chi volgt de mind”. Door te oefenen werd mijn “Mind” weggevoerd uit mijn hoofd. De overkill aan energie in mijn hoofd, deels verantwoordelijk voor de tinnitus, kon ik nu zelf weg laten stromen. Ik kon mijn energie gelijkmatiger verdelen over mijn hele lichaam. Ik kwam weer in mijn eigen kracht te staan. Door de gewaarwordingsoefeningen werd de tinnitus zachter, minder manifest. Onder deze fantoomgeluiden maakte ik weer contact met mijn innerlijke stiltepunt. Het was een feest om daar weer te mogen aankomen! De auditieve vervreemding verdween. Tijdens mijn innerlijke reis veranderde er veel in mijn leven. Ik ging eindelijk in gesprek met Mijn Schreeuw van Binnenuit.

De auteur van het hierboven genoemde boek, Maria Holl, is een bio-energetisch psychotherapeute in Duitsland. Zij heeft, met hulp van KNO artsen in Aachen, de Tinnitus Ademtherapie ontwikkeld. Ik ben met haar in gesprek gegaan en ze heeft me opgeleid tot Tinnitus Adem Therapeute. Sindsdien help ik mensen om zelf weer in hun persoonlijke stiltepunt te komen. Ik heb een boek van haar uit het Duits vertaald om meer mensen met tinnitus een nieuw houvast te geven. Tinnitus maakt je er bewust van dat het tijd wordt om naar binnen te gaan luisteren. Er bevindt zich altijd een waardevolle innerlijke stilte onder de Tinnitus storm. Het is de moeite waard om die te zoeken.

Henriëtte Bakker werd geboren in Wemmel (België).  Zij musiceerde jarenlang als fagottiste in diverse vooraanstaande orkesten zoals The Bach Orchestra of the Netherlands en Musica Antiqua Köln waarmee ze vele CD’s maakte en een Edison won. Na een Sudden Deafness in 2011 werd zij Tinnitus Adem Therapeute. Ze geeft trainingen in diverse yoga en mindfulness-centra in Nederland en België. Momenteel is zij ook weer muzikaal actief. Nu in kamermuziek verband.