Over Henriette Bakker

Henriëtte Bakker’s eigen ervaring met tinnitus

Henriëtte Bakker vertelt over haar eigen ervaring met tinnitus, hyperacusis en draaiduizeligheid

Je kunt ook het blogje lezen wat ik schreef over mijn tinnitus voor de website van innergy.world:

https://innergy.world/blog/de-storm-en-de-stilte

In maart 2011 werd ik op een  ochtend wakker met een volledig doof  linkeroor. In eerste instantie nam ik het niet zo serieus. Ik dacht dat het kwam door een verkoudheid, maar mijn huisarts stuurde me meteen door naar de KNO afdeling van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Daar werd geconstateerd dat ik sudden deafness had.

Met het plotsdoof zijn kwam ook iets anders in mijn leven, namelijk hyperacusis, draaiduizeligheid en tinnitus. Een verschrikkelijke overgevoeligheid voor normale geluiden in mijn omgeving en oorsuizen.  Hele melodieën klonken er in mijn hoofd, zonder dat anderen ze konden waarnemen. Dat was erg lastig. Vooral als orkestmusicus. Van de ene op de andere dag kon ik mijn vak als uitvoerend musicus, fagottist, niet meer uitoefenen en was ik min of meer gedwongen om me te isoleren van mijn gezinsleden en medemensen. Ik kon hun volkomen normale geluiden niet meer verdragen. Ook concerteren ging  niet meer. Een musicus met maar één oor is als een danser met één been.

Het ziekenhuistraject

Het traject waar het ziekenhuis mij mee kon helpen zal vele plotsdoven en leiders aan tinnitus bekend in de oren klinken: medicatie met prednison in zeer hoge doses en virusremmers. Misschien dat ik hierdoor uiteindelijk in mijn linkeroor weer een deel van het gehoor terugkreeg na een paar maanden. Maar de overgevoeligheid voor geluid bleef en het meest irritante was de tinnitus. Gelukkig liet de MRI-scan geen brughoektumor zien.
De diverse KNO-artsen in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen die ik voor mijn kwaal consulteerde hadden er geen van allen een antwoord op. Wel heb ik een goed gevoel over de houding en het meeleven van elke arts die ik in dit traject ben tegengekomen.

Er ‘maar mee leren leven’ was geen optie voor mij. Dit zal veel tinnituspatiënten bekend in de geteisterde oren klinken.

Persoonlijke zoektocht

Mijn persoonlijke zoektocht naar een oplossing begon. Massages hielpen om me meer te ontspannen, acupunctuur hielp me voor een deel van de hyperacusis af, maar het was telkens maar van korte duur. Manuele Therapie had op mij geen effect. Het leven was met dit gehoorprobleem nog steeds niet hetzelfde als voor de sudden deafness. Ik was niet van plan om als echt gezelschapsmens een geïsoleerd bestaan te gaan leiden.

Oefeningen van Maria Holl

Ik las alles wat ik maar te pakken kon krijgen over tinnitus, hyperacusis en draaiduizeligheid. Dat was onder andere het boekje ‘Tinnitus Lindern van Maria Holl. Haar methode ben ik thuis gaan doen. Op een gegeven moment ben ik ook naar haar toegegaan voor privésessies. Dat was nog veel effectiever. Voor mij was het heel logisch om niet alleen maar naar mijn oren te kijken als ik mezelf wilde genezen of de tinnitus wilde verminderen. De ervaring dat lichaam en geest verbonden zijn met elkaar had ik al gehad in de jaren dat ik aan yoga deed. De simpele oefeningen die Maria Holl met haar Tinnitus Adem Training aanreikt hebben me vanaf het eerste moment dat ik ze deed geholpen. Plichtsgetrouw ging ik door met haar methode en het heeft me verbaasd hoe goed het hielp. Met kleine stapjes kwam ik van de overgevoeligheid, de hyperacusis, af. Ook de duizeligheid verdween.

Vermindering van klachten

Door echt dagelijks te oefenen werd de tinnitus steeds minder. De rol die de tinnitus in mijn leven speelde werd onbelangrijker. Ik kon weer beter slapen en had een aantal keren zelfs een heerlijke stilte in mijn oren! Nadat ik een keer een heel weekend TAT-oefeningen had meegedaan bij Maria Holl in het ziekenhuis van Zürich (stage voor de T. A.T. opleiding) was ik zelfs voor langere tijd volledig tinnitusvrij! Een geweldige ervaring!

Omdat het me verbaasde dat er zo  veel mensen zijn die aan tinnitus lijden en er zo weinig therapieën in Nederland werden aangeboden ben ik bij Maria Holl in Aachen haar opleiding gaan volgen.  Naast de opleiding in Aachen bij Maria Holl heb ik op HBO niveau de medische basiskennis bij de HVNA gedaan. Verder deed ik de opleiding “Klopf dich frei”,  de Duitse versie van de EFT. (Emotional Freedom Technique) bij Laure Lustière. /http://www.iikinesiologie-aachen.com/ 

Het grote verschil tussen T.A.T. en andere therapieën is dat bij deze methode er niet alleen maar naar je oren wordt gekeken maar dat je hele systeem aan bod komt. Je werkt niet alleen maar met de zones tussen de oren!

Hoe is het nu met mijn oren? (juli 2019)

Af en toe heb ik tinnitus, bijvoorbeeld wanneer ik wakker wordt met een zeer heldere droom, die ik me nog goed herinner, alsof mijn hersenen met het dromen hyperactief waren. Ook de dood van mijn dochter maakte dat de piep weer even heel manifest werd. Meestal kan ik binnen 5 minuten de piep weg ademen naar mijn tenen toe. Ik hoor de piep dan echt weggaan en vind dat nog steeds een wonder. Het gevoel te hebben dat je zelf iets kunt doen maakt ook dat ik nooit meer bang ben voor een piep die even tevoorschijn “Piept”.

Het door mij vertaalde nieuwe boek van Maria Holl is uitgegeven in het Nederlands. Het heet gewoon “De Tinnitus Ademtherapie” en wordt bij Panta Rhei uitgegeven. Het is vanaf ook bij mij verkrijgbaar. De kosten zijn €18,50 exclusief verzending. Ook het boek “Beter Slapen” inclusief een CD met oefeningen heb ik vertaald en dit boek werkt zeer ondersteunend voor mensen met tinnitus. € 17,50 exclusief verzending.

Mijn doel is om ook anderen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik te kunnen helpen om zelf hun tinnitus te verminderen. Dit kan individueel en in groepsverband. Voor mij is de methode mijn redding geweest. Ik maak weer veel muziek!

Mijn ervaring als Tinnitus Adem Therapeut

Sinds 2014 ben ik naast musicus ook Tinnitus Adem Therapeut en sinds november 2018 ook Slaaptherapeut in de MHM (Maria Holl Methode)  Sinds die tijd zijn er velen bij me langs geweest voor kortere of langere tijd. Variërend van een éénmalig dubbelconsult tot een traject van 6, 8, 12 of meer sessies. Bij vrijwel iedereen was er positieve verandering in de tinnitus of de stress die de tinnitus teweeg bracht. Bij een aantal  cliënten veranderde er niets, ook niet na 8 keer en sommigen vonden de therapie niet geschikt voor hen omdat ze er moeite mee hadden dat hun hele lichaam werd aangesproken in plaats van alleen de oren. Het zat tenslotte voor hen uitsluitend tussen de oren. Dat kan zeker zo zijn! Vaak is er een deel van het tinnitusprobleem puur fysiologisch en wanneer men zelf genoeg grip heeft op zijn eigen stresslevels dan kan men er goed zelf mee leren leven.

Voor een aantal mensen is de Tinnitus Adem Therapie lastig omdat het een systeem is dat verder kijkt dan pure logica. Je wordt geconfronteerd met je gevoel en hoe je tot nu toe daarmee omging en jezelf omver rende. Dat is best lastig, maar ook vaak heel bevrijdend. Soms heb je naast de TAT therapeut ook een psycholoog nodig die je bijstaat wanneer je tinnitus en je angsten wel heel dicht bij elkaar liggen.

In het boekje van Maria Holl en als je de therapie bij mij of een andere TAT-therapeut volgt gaat het veelal om praktische oefeningen. Deze doe je thuis dagelijks minimaal 15 minuten. De CD is meer een soort innerlijke reis en heeft een groot “mindfulness-gehalte”. Toch is de combinatie van werken met het boekje, af en toe een privé sessie doen en dan daarnaast de CD beluisteren al een goede manier om de tinnitus te leren hanteren. (NB: De nieuwe CD is in de maak)

De oude CD is alleen nog verkrijgbaar via Nele Cornelissen: cornelissen.nele@gmail.com. Zij heeft nog een aantal exemplaren.

Ik ben nu bezig met een nieuwe CD met wat kortere compactere oefeningen en zonder muziek. NB: Door het plotselinge overlijden van mijn dochter Laura in juni 2018 is de productie van de CD uitgesteld.

Een persoonlijke tinnitus therapie is meer op maat gemaakt dan wanneer je uit het boekje werkt. De oefeningen haken aan op je lichaamshouding, je ademhaling, je persoonlijkheid en de (stress) situatie waarin je zit. Ook in de groepen probeer ik veel individuele aandacht te geven. Daarom zijn de groepen bij voorkeur niet groter dan 10 tot 15 deelnemers. In Arnhem wordt 2 keer per jaar een intensieve groepslessen serie opgestart.

Het is aan te raden eerst bij je huisarts of KNO arts langs te gaan. Je moet zeker weten dat er geen ernstige oorzaak achter je tinnitus zit die eerst verholpen moet worden alvorens je aan TAT begint. En heb je het vermoeden dat je gehoor achteruit gaat, of denken je huisgenoten dat, ga dan even langs bij een audioloog en doe een gehoortest.

Slaaptherapie naar de methode van Maria Holl.

In november 2018 heb ik de opleiding slaaptherapeut naar de methode van Maria Holl afgerond. Ik had haar boek al vertaald. Dit is uitgegeven bij Panta Rhei met als titel: “Beter Slapen”.  De methode overlapt deels de Tinnitus Ademtherapie.